På trods af, at de nye iPhones markedsføres som værende stænk-, vand- og støvafvisende, så må vi nok erkende, at helt vandtætte – det er de ikke. Derfor sker det også for rigtig mange iPhone-ejere, at vandet får taget livet af deres elskede smartphones eller resulterer i omkostningsfulde reparationer.
Vi ser hver uge en del iPhones med alle mulige former for væskeskader. Det kan være iPhones der har været tabt i toilettet, været udsat for regnvejr eller har fået lidt at drikke til en ellers hyggelig fest. Nogle af dem står til at redde og andre gør ikke. Flere gange ser vi også at brugerne selv har forsøgt sig med alverdens “tricks” de har læst på nettet. Især den med at lægge sin iPhone i ris er klassikeren – men passer simpelthen ikke!
Vi vil derfor herunder komme med gode råd og forsalg til, hvad vi mener du kan gøre, hvis din iPhone er blevet udsat for vand.
Dette kan du selv gøre for at redde din iPhone
Står du i en situation hvor du ikke har mulighed for at indlevere din netop væskeskadede iPhone til en reparatør, som kan åbne den op og tørre den, så kommer der her nogle gode råd til hvad du selv kan gøre – og som ikke inkluderer madlavning i form af diverse ris-retter.
Trin 1: Sluk som det første din iPhone, således du minimerer chancen for en kortslutning lige med det samme.
Trin 2: Frakobl enhver form for ladestik, høretelefoner eller lignende, såfremt dette skulle være tilkoblet. Tør enheden med en klud – Apple anbefaler en blød, fnugfri klud, men i sagens øjeblik ville vi nok bare tage den nærmeste klud, viskestykke eller håndklæde.
Trin 3: Forsøg at ryste væsken ud af porte og åbninger i din iPhone. Dette kan gøres ved at banke telefonen i din hånd, så du får rystet væsken ud af porte m.v.
Trin 4: Lad enheden lufttørre på et tørt sted med en god luftstrøm – måske i nærheden af et vindue. Eller endnu bedre, læg din iPhone foran en ventilator, som kan sende luftstrøm igennem enhedens åbninger. Vi anbefaler ikke trykluft eller varmekilder.
Trin 5: Vent minimum 24 timer før du forsøger dig med en oplader eller at tænde enheden. Apple selv siger 5 timer, men dette mener vi slet ikke er nok. Vi har set enheder fortsat være fugtige efter 12 timer.
Følger du ovenstående trin, mener vi, at chancen er størst for at sikre livet i din iPhone efter en dukkert.
Lad en reparatør redde din iPhone
Har din iPhone netop været udsat for fugt og er du i nærheden af en iPhone-reparatør, som vel og mærke har åbent, så er dette stadig vores største anbefaling at lade sådanne profesionelle hænder kigge på din iPhone.
Til forskel fra de typiske iPhone-ejere, kan en reparatør nemlig åbne din iPhone og få fjernet fugten, mens den stadig er flydende. Således får væsken ikke lov til at korrodere med diverse metaller og kredsløb i telefonens indmad.
Det er altså ikke afgørende for os om det lige præcis er os du vælger som reparatør, men simpelthen bare at du får den åbnet op og tørret hurtigst muligt med de rette remedier – for din egen skyld.
Forebyggelse er bedre end helbredelse
Har din iPhone nu ikke været udsat for fugt endnu, så anbefaler vi på det kraftigste, at du får sat din iPhone op til iCloud-sikkerhedskopiering hurtigst muligt. Godt nok får man kun 5GB gratis lagringsplads i iCloud, som for de fleste ikke længere er nok. Men for blot 7kr pr. måned, får du en lagringsplan på 50GB, som vi mener er rigtig godt givet ud.
Vores erfaring siger os nemlig, at mange iPhone-ejere fortsat ikke bruger denne backup-løsning, som er bygget ind i iPhone – til stor ærgerelse når uheldet er ude. Det kan nemlig være forbundet med enorme udgifter, at skulle redde indholdet ud af en vandskadet iPhone, hvis det overhovedet er muligt.
Har du brug for en professionel til at kigge på din vandskadede iPhone eller hjælp til opsætning af iCloud inden skaden sker, så tøv endelig ikke med at besøge os.