Sådan oplader du din iPhone korrekt

Oplad din iPhone korrekt

Når det kommer til iPhones, er batterier nok et af de mest kedelige emner… lige indtil den dag din iPhone dør. Mange af os bekymre os kun om batteriet, når vi render rundt i byen og telefonen er ved at løbe tør for strøm. Knap så meget tænker vi på, hvordan vi holder batteriet kørende i så mange år som muligt – uden at forringe kapaciteten markant.

Men der findes faktisk flere måder hvorpå du kan holde dit batteri i topform, for et længere og mere frugtbart liv. Batterier lever nemlig ikke for evigt. De fleste smartphone-producenter siger, at de vurderer deres batterier til at holde 300-500 cyklusser. Apple hævder dog, at deres batterier blot mindskes til 80% af deres oprindelige kapacitet efter 1.000 opladninger.

Efter at have nået dette punkt, vil batterierne ikke længere holde på strømmen i samme omfang, ligesom den maksimale batterikapacitet forringes. Så her har vi samlet nogle tips til at forlænge batteriets levetid i din iPhone – og andre batteridrevne enheder for den sags skyld.

Hvordan skal jeg oplade?

Det helt store spørgsmål er, hvordan du skal oplade dit batteri. Skal du lade batteriet løbe helt tør, før du genoplader til 100%? Må man “sjatlade”? Kan man lade telefonen blive i opladeren, selvom den er fuldt opladt? Grunden til forviringen skyldes blandt andet de mange forskellige batterityper, som har hver sin måde at fungere på.

Når det kommer til Lithium-Ion (Li-ion) batterier, som der netop sidder i din iPhone, så undgå helst at lade den løbe helt tør, men lad det heller ikke helt op til 100%. Batteriet har det nemlig bedst i spændet 40-80%, hvor der er mindst belastning på cellerne. Lader du din iPhone løbe helt tør for strøm og derefter oplader til 100%, så stresser du batteriet mere end hvad godt er, hvilket i den grad forkorter batterilevetiden.

Så forsøg så vidt det er muligt, at holde dit batteri mellem 40 og 80%, og undgå helst at lade det komme under 20%, hvor også en advarsel vil komme frem på din iPhone og batteriindikatoren skifte til farven rød. Eksperter anbefaler, at du kun laver én fuld opladning fra 0 til 100% batteriopladning en gang om måneden. Dette kalibrerer batteriet – lidt som at genstarte din computer.

Kan jeg oplade min iPhone natten over?

De fleste moderne smartphones, herunder iPhones, er kloge nok til at stoppe opladningen når de når 100%. Så der er ingen stor risiko ved at lade din iPhone ligge i opladeren natten over. Nogle eksperter anbefaler dog, at du frakobler din iPhone opladeren, hvis opladningen varer over længere tid. Dette kan nemlig føre til overopvarmning – hvilket lithium-ion batterier ikke kan lide.

Hvilken lader skal jeg bruge?

Brug så vidt det er muligt laderen der fulgte med din iPhone fra ny, da denne lader med den korrekte spænding. Bruger du en tredjeparts oplader til din iPhone, så sørg for at den er godkendt af Apple. Billige alternativer fra eksempelvis 10-kroners butikken eller eBay kan skade din iPhone, og i sjældne tilfælde endda bryde i brand, hvilket ingen ønsker at opleve.

Oplever du under opladning af din iPhone, at der kommer følgende meddelelse: “Dette kabel eller tilbehør er ikke godkendt og virker muligvis ikke med denne iPhone.”, så kan du næsten være sikker på at laderen ikke er godkendt af Apple. Såfremt du sidder og shopper efter kabler eller tilbehør på nettet, så sørg for at det kommer med MFI-godkendelsen. Dette er Apples stempel for godkendt tilbehør.

Opbevaring af iPhone uden brug

Lad ikke din iPhone ligge for længe uden strøm. Et Li-ion batteri kan nemlig falde sammen, hvis det ligger for længe uden spænding. Dette betyder at du efterfølgende ikke længere kan lade på batteriet og dermed få liv i telefonen. Prøv derfor at efterlade din iPhone på omkring 40-50%. Når enheden er slukket og ikke bruges, skal du regne med at batteriet drænes med ca. 5-10% om måneden.

Den korte guide

  • Hold batteriniveauet i din iPhone på mellem 40% og 80% strøm for længst batterilevetid.
  • Lad ikke din iPhone løbe helt tør for strøm og undgå helst opladninger fra 0-100%.
  • Oplad helst din iPhone med en original eller Apple-godkendt oplader.
  • Efterlad ikke din iPhone uden strøm for længere perioder.
  • Du må gerne lade din iPhone ligge i laderen natten over.

Udskiftning af iPhone batteri

Vores erfaring viser, at de første iPhones allerede kommer ind til batteriskift 7-8 måneder efter lanceringen. Dette er naturligvis ikke fælles for alle iPhones, men ses typisk på de iPhones der bliver brugt meget, og hvor den korrekte opladning ikke prioriteres særlig højt.

Så oplever du, at din iPhone allerede inden for det første år viser sig at give batteriproblemer, så behøver det altså ikke at være helt forkert. Du kan med fordel læse vores anden artikel omkring batteriproblemer i iPhone.

Trænger din iPhone til nyt batteri, så kan du med fordel indlevere din iPhone til batteriskift hos os. Find din model og se priser her.